domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 9/2017: #OER_SI

Priča smo velikim, hitrim, včasih tudi neobvladljivim premikom na področju izobraževanja in usposabljanja. Razlogov je veliko. Tokratna #raziskovalnica premišljuje o oblikah izobraževanja, ki so na voljo prek spleta – vedno več jih je. Prav tako lahko vsak dan na spletu odkrijemo nov izobraževalni program, e-storitev, e-gradivo, simulacijo, aplikacijo …, ki je na voljo bodisi brezplačno ali kot plačljivi vir.

 

Gibanje za prosto dostopne izobraževalne vire (angleško Open Educational Resources, OER) vključuje brezplačne dokumente in medije za učenje, izobraževanje, preverjanje, ocenjevanje in raziskovanje.

 

Slovenija si prizadeva biti ena od vodilnih držav na področju razvoja in uvajanja odprtega izobraževanja.

S to ambicijo se je potegovala tudi za organizacijo in izvedbo 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih. Ta bo v Cankarjevem domu v Ljubljani od 18. do 20. septembra 2017. Kongres pripravljata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad za UNESCO v sodelovanju z mednarodnima ustanovama Commonwealth of Learning in Creative Commons ter iniciativo OpeningupSlovenia.

Zavod RS za šolstvo bo na omenjenem dogodku polnokrvno navzoč. Nanj bo prenesel na Siriktu domišljeno obliko, ki se imenuje parlament. SIRIKT International bo tudi vzporedni kongresni dogodek.

 

Odprto izobraževanje je vez med formalnim in neformalnim izobraževanjem. Ob pomoči sodobne tehnologije, ki povečuje dostopnost do znanja in izobraževanja, omogoča učenje kjerkoli in kadarkoli; samostojno ali s komerkoli – ne le v šoli.

Vprašanja, ki jih v septembrski raziskovalnici zastavljamo, so:

  1. Katerim  novim oblikam izobraževanja zaupate oz. jih uporabljate?
  2. Katere izobraževalne programe in druge prostodostopne vire s spleta vključujete bodisi v pripravo na poučevanje bodisi za učenje?
  3. Ali ste tudi sami naredili izobraževalni program, ustvarili e-vsebino, oblikovali učno orodje, napravili učni kviz? Če ste, ga v duhu gibanja #OER_SI delite z nami.

Tvitnite in delite svoje mnenje. Retvitnite tuje mnenje ali spoznanje. Odgovorite na katero od vprašanj, ki bo zastavljeno z računa @zrss_si. Tudi ironija na prevelika pričakovanja #OER_SI bo razumljena dobronamerno.

Tvit opremite z #OER_SI. Odgovore in sporočila bomo zbrali in odbrali ter oktobra naredili povzetek. Posebej bomo izpostavili tvite, ki bodo poudarili vlogo prostodostopnih izobraževalnih virov v učiteljskeljem poklicu.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#OER_SI
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.