domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 1/2018: #statigre

#PodatkiSoZakon


Vsepovsod nas obdajajo podatki. Vsi jih uporabljamo. Pravilno uporabljeni so lahko učinkovito orodje pri sprejemanju odločitev, ki lahko vplivajo na naša življenja, zato je moč podatkov lahko velika. Podatki so taki in drugačni in čedalje več razprav poteka o njihovi verodostojnosti, dojemanju, pravilnem interpretiranju, uporabni vrednosti, avtorstvu, etičnosti uporabe, o tem, kako ločiti dejstva od fikcije ter tudi o tem, kakšen je sploh potencial uporabe podatkov.

Kaj nas uči statistična pismenost?

Če polovica oseb je zelje in druga polovica meso, to še ne pomeni, da v povprečju vsi jemo segedin.

Statistična pismenost je sposobnost pravilnega razumevanja, uporabe in interpretiranja ter kritične presoje podatkov. Statistika je največkrat lahko narobe razumljena ali uporabljena zaradi neznanja ali pomanjkljivega znanja uporabnika. Statistični urad Republike Slovenije (SURS) zagotavlja podatke, hkrati pa uporabnike izobražuje o pravilni uporabi. Če podatki ne pridejo do uporabnika ali če jih le-ta ne zna uporabiti, ni bilo narejenega dovolj. Zato SURS ves čas stremi k temu, da podatke prikaže na jasen, razumljiv in zanimiv način. Šolajoča se mladina je uporabnik statističnih podatkov v okviru učnih aktivnosti, v kasnejšem poslovnem in zasebnem življenju pa je tudi bodoči uporabnik Za širjenje statistične pismenosti del odgovornosti tako nosi tudi šolstvo, ki mora imeti pri tem podporo statistične skupnosti.

Povprečni Slovenec?

 

#statigre


Učitelji,

širite statistično pismenost in približajte statistiko dijakom! Tako boste pripomogli k večjemu številu uporabnikov, ki bodo razumeli, kdo je povprečni Slovenec, in bodo statistične podatke pravilno uporabljali. Evropske statistične igre so priložnost za individualno delo dijakov in za krepitev skupinskega duha prek ‘igranja’ s statističnimi podatki v lovu za novim znanjem in novimi izkušnjami pa tudi nagradami.

Kaj pa vi, ki ste pravkar prebrali sporočilo? Kako vidite #PodatkiSoZakon in #statigre za šolsko rabo?

 

Tvitnite in prispevajte k ustvarjanju družbenega pogleda na #PodatkiSoZakon in #statigre v slovenski šoli. Če obema ključnikoma dodate še #raziskovalnica, se bodo tviti nanizali v ogrlico zbranih in urejenih mnenj.

 

 

 

 

 

 

 

 

@StatSlovenija

.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#statigre
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.