domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 5/2017: #integriteta

Vprašanja o družbeni integriteti in integriteti posameznika, so v zadnjih letih vse bolj v ospredju. V ospredje jih postavlja dejstvo, da se neposredno navezujejo na pomanjkanje integritete, ki povzroča korupcijo, zlorabo javnih sredstev, nasprotje interesov, nezakonita in neetična ravnanja. Vse pa v nas vzbuja negativna čustva

Ker nas ob omembi besede korupcija prešine nelagodje, se moramo kot družba in kot posamezniki zavedati pomena njenega preprečevanja. Navsezadnje govorimo o svetovnem in zelo kompleksnem fenomenu, ki je zadnjih nekaj let obširno medijsko obravnavan in ima na celotno družbo uničujoče učinke. Da ga lahko preprečujemo, se moramo o korupciji začeti smiselno in konstruktivno pogovarjati; česar pa v slovenskem šolskem prostoru primanjkuje. Odločevalci, profesorji, ravnatelji in mladinski delavci se morajo zavedati, da se svet drastično spreminja in mladi potrebujejo drugačne vsebine, kot so jih bili deležni sami. Zato korupcija ne bi smela biti tabu. Ključ do »sveta brez korupcije« na dolgi rok leži na plečih mladih, ki morajo biti seznanjeni z izzivi tega sveta, jih znati zaznati in se nanje pravilno odzvati. Brez sistematičnega obravnavanja omenjene teme pa ni razumevanja, zaznave in pravilnih rešitev.

Igra vlog dijakov Gimnazije Šentvid

Transparency International (TI) Slovenia zato stremi k izgradnji učinkovitega in delujočega izobraževanja na gimnazijah in strokovnih srednjih šolah, ki v ospredje postavljajo integriteto, transparentnost, odgovornost in etično delovanje. Izobraževanje, ki temelji na publikaciji Dijaki z(a) integriteto, dijakom in tudi profesorjem omogoči razumevanje pojava ter na podlagi igre vlog, simulacij in študija primerov vodi do kritične presoje posameznih okoliščin in mlade opolnomoči. Slej ko prej bodo mladi vodili svet v boljšo prihodnost. Gimnazija Šentvid in Ekonomska šola Murska Sobota sta omenjeno tematiko že uspešno vključili v različne predmetne vsebine in začeli z izjemnimi uspehi poučevati svoje dijake. Med drugim sta spodbudili kakovostno razpravo v zbornicah, kar dviga odgovornost zaposlenih, udejanjanje integritete skozi delo in povečuje zaupanje v delo izobraževalnih ustanov.

TI Slovenia je skupaj z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport organiziralo konferenco Dijaki z(a) integriteto in med drugim na konferenci prvič predstavilo tri kratke igrane filme, ki so bili posneti o temi Predstavljaj si svet brez korupcije. Vsi filmi so nastali na podlagi scenarijev, ki so jih pripravili dijaki slovenskih strokovnih šol in gimnazij.

Zakaj menite, da se v srednjih šolah o korupciji ne pogovarjamo? Česa nas je strah? Ali menite, da morajo dijaki sodelovati v razpravah o omenjeni tematiki? Poglejte kratke filme in povejte svoje mnenje. Ali je obravnavana tematika v kratkih filmih pomembna? Tvitnite in delite svoje mnenje. Retvitnite tuje mnenje ali spoznanje. Odgovorite na katero od vprašanj, ki bo zastavljeno z računa @zrss_si.

Tvit opremite z #integriteta. Odgovore in sporočila bomo zbrali in odbrali ter maja naredili.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter
#integriteta
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.