domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 12/2016: #urazakodo

V mesecu decembru v več kot 180 državah potekajo dejavnosti pod imenom Hour of code (Ura za kodo). Gre za svetovni dogodek, v katerem se učenci v eni uri preizkusijo v programiranju in reševanju problemov. Tudi v Sloveniji se bo potekal na več kot 40 šolah. Učenci bodo lahko programirali v zelo različnih okoljih, programirali različne naprave (robote, drone, mikroračunalnike) in tako spoznavali svet računalništva. Namen ure za kodo je v seznanjanju učencev s področjem računalništva, ki je v temeljih spremenilo naš svet. Digitalna tehnologija je v vseh področjih življenja. Priprava na življenje pa pomeni, da znajo učenci novo tehnologijo ne samo uporabljati, temveč tudi razumeti njeno delovanje in jo uporabiti za ustvarjanje ter reševanje življenjskih problemov.

Programiranje in reševanje problemov z vključevanjem računalniške moči (še) ni del obveznega programa v slovenskih šolah. Ura za kodo začasno premošča to vrzel.

  1. Ali menite, da bi morali imeti vsi učenci priložnost razvijati računalniško razmišljanje?
  2. Na kakšen način bi lahko računalniško razmišljanje vključevali v različne predmete (matematika, fizika, kemija, zgodovina, umetnost, jeziki, …)?
  3. Menite, da je smiselno seznanjati vse učence s programiranjem že v nižjih razredih osnovne šole?

 

01_urazakodo

02_urazakodo

03_urazakodo

Zbrali smo nekaj zanimivih in koristnih povezav, povezanih z računalništvom ter programiranjem.

 

Ura za kodo (gradiva, ideje, povezave)

Dokumenti in poročila:

Tvitnite svoje mnenje. Odgovorite na katero od vprašanj, ki bo zastavljeno z računa @zrss_si. Potvitajte zanimive tvite svojih kolegov. 

Tvit opremite z #urazakodo, ker se bo le tako pojavil na tvitni steni, in sooblikujte skupno mnenje o programiranju, uri za kodo in položaju računalništva v slovenski šoli.

 


Reklamno obvestilo:

V sklopu dogodka bo na strani Facebook Microsoft potekala nagradna igra, v kateri se bodo vsi nadebudni mladi programerji lahko potegovali za vrhunski tablični računalnik in cel dan učenja s programerjem na Microsoft Slovenija. Sodelovanje bo enostavno – v komentar pod objavo na stran Microsoft Facebook učenci prilepijo certifikat, ki ga dobijo po opravljeni uri kodiranja, in že so v žrebu za bogato nagrado.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#urazakodo
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.