domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 4/2017: #DanZemlje

Spominski dnevi so priročno motivacijsko sredstvo, saj so navzoči v medijih in se o njih ne govori in piše le v šolah in vrtcih, ampak tudi doma in v javnosti. Spremljajo jih množični dogodki.

Nastajajo tudi gradiva za šolsko rabo; vsebina spominskega dne je lahko tesno vezana na cilje in vsebine učnih načrtov. Takšen je #DanZemlje22. april. Namenjen je opozarjanju na varovanje okolja.

Pred 50 leti je okoljsko spoznanje že tako napredovalo, da so se ljudje ozavestili, da ima vsaka človeška dejavnost lahko planetarne in nepopravljive razsežnosti. Zaznali so jih ob širjenju puščav, kopičenju odpadkov, izginjanju tropskih deževnih gozdov, taljenju ledenikov, nesrečah tankerjev, katastrofah v jedrskih elektrarnah, presihanju rek, ki so nekdaj namakale zemljišča in polnile jezera in svetovna morja.… Pobudo je sprožil leta 1969 mirovni aktivist John McConnell na Unescovi konferenci v San Franciscu, ko je predlagal dan spomina na Zemljo. Od tedaj svetovna skupnost obeležuje dan, ki je namenjen velikim projektom in majhnim dejavnostim, ki prispevajo k temu, da bi bil modri planet lahko prijazni dom tudi kasnejšim generacijam.

Vsaka šola ali vrtec na #DanZemlje ali pa kak drug aprilski dan pripravi dejavnost, ki otroke in mladostnike usmeri v dejanja: pripravljajo čistilne akcije, pišejo spise in raziskovalne naloge, izdelujejo plakate, varčujejo z energijo, obdelujejo šolske vrtove in izvajajo tekmovanje.

Tudi aprilsko državno tekmovanje iz znanja geografije poteka v počastitev dneva Zemlje
     
Šolske učne poti pogosto vključujejo kraje, kjer z okoljem gospodarijo sonaravno

 

Sporočila dneva Zemlje so večplastna. Učitelji jih lahko vežejo na vsebinsko znanje, na proceduralno znanje oziroma veščine in spretnosti ter na odnosno znanje. Slednje je še posebej pomembno, saj je malo praznikov, ki bi imeli planetarni značaj ali bi bilo njihovo sporočilo tako univerzalno, povezujoče in tudi zavezujoče.

  • Kaj boste storili ob dnevu Zemlje?
  • Kako boste #DanZemlje vpletli v pouk?
  • Na katero spletno stran, film ali fotografijo nas boste usmerili?
  • S čim se boste pohvalili?

Tvitnite in delite svoje znanje. Retvitnite tuje spoznanje. Odgovorite na katero od vprašanj, ki bo zastavljeno z računa @zrss_si. Pohvalite svojo šolo, sošolca ali kolega. Opozorite na zanimiv dogodek.

 

Tvit opremite z #DanZemlje. Odgovore in sporočila bomo zbrali in odbrali ter maja naredili povzetek. Posebej bomo poudarili tvite, ki bodo poudarili izobraževalni značaj dneva Zemlje.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#DanZemlje
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.