domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 10/17: #večjezičnost

26. septembra vsako leto na pobudo Sveta Evrope praznujemo dan jezikov. Tudi letos smo ga!

Fotografija: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS

 

Raznolikost jezikov in kultur je posebna značilnost Evrope in njeno temeljno načelo. Zato v oktobrski raziskovalnici še posebej opozarjamo na jezikovno pestrost v našem ožjem in širšem okolju, spodbujamo učenje jezikov v vrtcu, šoli in izven nje ter seznanjamo javnost o bogastvu, ki ga prinaša znanje več jezikov in poznavanje različnih kultur za posameznika in družbo. Praznovanje jezikovne pestrosti v vrtcih in šolah je postalo tradicionalno in stalno.  Vsi skupaj se lahko potrudimo za  jezikovno in kulturno ozaveščanje ter učenje jezikov.   

 

Fotografija: Evropska komisija v Sloveniji

 

Ker se zavedamo pomena in potenciala večjezičnosti, se v oktobrski raziskovalnici sprašujemo:

  1. Če je znanje enega jezika nuja, znanje več tujih jezikov prednost, kako, kje in kdaj začeti z  večjezičnostjo?
  2. Ali praznovanje  evropskega dneva jezikov spodbuja #večjezičnost? 
  3. Kako v vrtcih in šolah upoštevate materne jezike otrok, učencev, dijakov?

 

Fotografija: Evropska komisija v Sloveniji

 

Tvitnite in delite svoje mnenje. Retvitnite tuje mnenje ali spoznanje. Odgovorite na katero od vprašanj, ki bo zastavljeno z računa @zrss_si in uporabite ključnik #večjezičnost.

 

Zavod RS za šolstvo je s svojimi nalogami in delom z učitelji  močno vpet v prizadevanja za #večjezičnost. Je konzorcijski partner ESS projekta Jeziki štejejo, katerega osnovni cilj je ustvariti model raznojezičnosti naklonjenega učnega okolja.

Nacionalna koordinatorka za EDJ v Sloveniji je Liljana Kač.  Vsako leto preko pedagoškega foruma Zavoda RS za šolstvo, ki je posvečen evropskemu dnevu jezikov, vabi vzgojitelje in učitelje, da svoje dejavnosti in prireditve objavijo. Letos je bil poudarek na inovativnih pristopih pri poučevanju jezikov.

Prav na evropski dan jezikov, 26.9.2017, smo v Sloveniji na prireditvi v Hiši Evrope podelili priznanja ZRSŠ za odlične prispevke vrtcev in šol v pedagoškem forumu ZRSŠ. Ti nagrajenci so objavljeni tu.

 


Nekaj primerov s šol iz leta 2016:

 

Evropski dan jezikov koordinira Svet Evrope. Več o tem si preberite na http://edl.ecml.at/; med drugim si lahko prenesete letak ob dnevu jezikov v slovenščini, objavite svojo prireditev na http://edl.ecml.at/Events/ ali izveste o posebnostih določenega jezika v rubriki Language Trivia.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#večjezičnost
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.