domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 2/2018: #varninainternetu

V mesecu februarju vsako leto po vsem svetu praznujemo dan varne rabe interneta. Namen dneva varne rabe interneta je osveščanje o pasteh uporabe interneta, o pravilnem vedenju na internetu in o lastni zaščiti ter zaščiti drugih na internetu. Dan varne rabe interneta, ki ga bomo letos obeležili v torek, 6. februarja, je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno pod koordinatorstvom Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI.

 

 

Cilj aktivnosti v mesecu varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za najmlajše uporabnike interneta. Safe.si šole prisrčno vabi, da v mesecu februarju same organizirate in izvedete kakršnokoli aktivnost za učence, učitelje ali starše, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

Letos želimo še prav posebno pozornost nameniti temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na družabnih omrežjih. Vsakič, ko objavimo informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti in dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Želimo, da učence spodbudite k premisleku, ali res želijo nekaj deliti v tako javnem prostoru, kot je internet. Z deljenjem fotografij, video posnetkov in ostalih informacij preko družabnih omrežij namreč nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve, ipd.

Kaj pa menite vi?

  • Zakaj je spletni ugled tako pomemben?
  • Ali se strinjate, da morajo tudi učitelji in ostali šolski delavci redno skrbeti za svoj spletni ugled?
  • Kako lahko šole poskrbite za svoj spletni ugled in ugled vseh, ki so vključeni v učni proces?

Tvitnite #varninainternetu #SID2018 delite z nami svoje mnenje ter se tako pridružite praznovanjem ob Dnevu varne rabe interneta 2018. Vabljeni tudi, da obiščete našo spletno stran www.safe.si ter sledite našim objavam @safe.si. Hvala, ker tudi vi skrbite za to, da je internet prijaznejši prostor za vse!

 

 

 

 

 

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#varninainternetu
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.