domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema 11/2017: #vajeništvo

Sodelovanje šolstva in gospodarstva pri razvijanju kompetenc mladih, ki se pripravljajo na zaposlitev, pa tudi že zaposlenih, je izziv, ki vedno znova kliče po novih rešitvah.

Hitro spreminjajoči se trg dela in potrebe podjetij niso vedno skladne z usposobljenostjo tistih, ki se želijo zaposliti. Odprle so se razprave o možnostih, ki bi ta neskladja zmanjšala in skladno z evropskimi trendi se je pojavila pobuda za uvedbo vajeništva v Sloveniji.

V drugi polovici leta 2016 je bil dosežen dogovor, da se pilotno uvede #vajeništvo, naslednje leto pa je bil sprejet Zakon o vajeništvu. V skladu z novim zakonom lahko 3-letno srednje poklicno izobraževanje poteka v dveh, glede na doseženo izobrazbo enakovrednih oblikah: v šolski obliki in kot vajeništvo. Vsaj 50 % vajeništva poteka pri enem ali več delodajalcih. Vsaj 40 % vajeništva se izvaja v šoli; od tega vsi splošnoizobraževalni predmeti v enakem obsegu kot v šolski obliki izobraževanja, medtem ko je usposabljanje za strokovne module prilagojeno konkretnim okoliščinam.

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izdalo Sklep o pilotni uvedbi vajeništva v srednjem poklicnem izobraževanju in za izvedbo določilo Center RS za poklicno izobraževanje (CPI). Pilotno uvajanje bo trajalo 3 šolska leta, in sicer od 1. septembra 2017 do 30. avgusta 2020. Vajeništvo se bo uvajalo postopoma, prvo leto se izvaja v 4 izobraževalnih programih, vsako leto pa se bodo dodali novi programi. Za dijake, ki si želijo pridobiti poklic, vključitev v vajeništvo ni obvezna, saj se bodo še vedno izvajali tudi obstoječi šolski programi. Obenem pa je vajeništvo odprto za vsa podjetja, ki so bila že do sedaj  verificirana za usposabljanje dijakov, ter seveda za nova, ki se bodo verificirala na pristojnih zbornicah.

 

slika: Učno-vajeniški trikotnik

 

Vprašanja, ki jih tvitno zastavljamo, so:

  •        Kako razvijati vajeništvo, da bo privlačno tako za dijake kot za podjetja?
  •        Za katere poklice je vajeništvo najbolj smiselno?
  •        Kaj je ključno za dobro sodelovanje med šolo in podjetji?

Tvitnite svoje mnenje o temi #vajeništvo. Odgovorite na katero od mnenj, stališč ali vprašanj, ki jih bodo sprožali tvitarji. Retvitajte dobre predloge svojih kolegov. Tvit opremite z #vajeništvo, ker se bo le tako pojavil na tvitni steni in sooblikoval skupno mnenje o uvajanju vajeništva v Sloveniji. Tudi s tvitanjem namreč želimo #vajeništvo izboljšati in ga prilagoditi potrebam dijakov, delodajalcev in družbe.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

#vajeništvo
Za prikaz tvitov je potrebno sprejeti piškotke za družabna omrežja.