domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

#matura_si – povzetek

Junija smo tvitali o maturi.

Prejeli smo 34 tvitov, kar je glede na število vpletenih učiteljev, dijakov, svetovalcev, staršev, inštruktorjev itd. malo. Morda so imeli več dela z opravljanjem in popravljanjem mature in čakanjem na rezultate. Saj ne, da bi pričakovali kakšno poglobljeno strokovno debato o prenovi gimnazije – junij je prevroč in z zaključki projektov preveč obremenilen mesec.

Tudi kakšen tvit iz tujine je zajadral na naš zid, in oznanjal, da so npr. v Avstriji velike razlike med šolami in razredi, da mnogim po pritožbi zvišajo oceno na odlično itd. Naši tviti so uleteli včasih takoj po tem, ko so dijaki odpisali nek predmet, npr. z vprašanjem, kakšen je pravilen odgovor na vprašanje o Ravbarkomandi v izpitni poli. Prebrali smo, naj bi nehali odštevati točke za napake in raje prištevali točke za kakovost odgovorov. Pa, da naj se dijaki za uspeh na maturi zahvalijo učitelju (na šoli, ki je zazidala tablo padlih v NOB), za neuspeh pa sebi.

Na Zavodu in v naših partnerskih šolah si prizadevamo za formativno obarvan pouk in učenje 21. stoletja, z maturo pa ostajamo globoko v dvajsetem. Morda tudi zato, ker se dijaki pripravljajo bulimično – naučijo se, da na preizkusu izbruhajo in nato pozabijo. En tvit je podvomil, da lahko z enim patronom ustrelimo dve zveri – ali da matura pomeni hkrati zaključek gimnazije in selekcijski mehanizem vpisa na Univerzo. Brez odgovora je ostala dilema, ali je matura tortura, dresura ali uvertura.

Na dan razglasitve Brexita je pričivkal vzdih, da na jesenski maturi Velika Britanija ne bo več pravilen odgovor glede članstva EU.

Japajade.

Nadaljnji tviti so ugotavljali, kateri namen posvečuje matura kot sredstvo; ali je matura doping, ki skazi rezultate celotnega Tour de gymnasie; ali maturanti še znajo pisati s kemičnim svinčnikom; ali razumemo pomen sprotnega in končnega preverjanja iz šolske zakonodaje; ali je ocenjevanje butalščina; ali ne bi morda pri vseh predmetih ocenjevali tudi jezikovne korektnosti; morda pa so zdaj, ko je mature konec, boljše asociacije množično plesanje četvorke s predsednikom države, maturantski ples in maturantski izlet.

2016-07-10_1525

 

O znanju in zrelosti pa kdaj drugič. Vesele počitnice, ups, pardon, dopust.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter