domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Varnost

Starejši se gotovo spominjate časov, ko so nas opozarjali, da sovražnik na nas opreza z vseh strani. V šoli smo imeli obrambne dni, imenovane NNNP (Nič nas ne sme presenetiti.), na katerih smo se učili razstavljati in sestavljati puško M45, streljati v tarčo, metati bombo v namišljeni cilj in se zavarovati pred atomsko bombo z leve ali desne.

To je bil čas, ko pri vsaki hiši niti barvne televizije ni bilo, še “telefon na žico” je bil prava redkost. Računalnik pa znanstvena fantastika.

V našo hišo je prvi računalnik prišel v 80-ih letih prejšnjega stoletja po zgledu Martina Krpana. ZX Spectrum. Desetletje kasneje smo dobili še prvi prenosni telefon. Velik, težak in okoren. Celo ime je dobil. Cegu.

Od takrat je v naše domove izredno hitro prihajala IKT. Nikogar pa ni bilo, ki bi tako glasno svaril pred “sovražniki”. Debelo desetletje za tem so opozorila pred nevarnostmi na spletu postala glasna.

Nacionalna točka ozaveščanja o varni rabi interneta, Safe.si, že od leta 2005 še posebej opozarja, da bi morali uporabniki interneta skrbeti, da bi ta ostal prijazno okolje za vse. Pridružuje se več kot stotim državam sveta, ki vsak drugi torek v februarju praznujejo dan varne rabe interneta in na šestih celinah vsako leto organizirajo na stotine dogodkov, da bi z njimi uporabnike ozaveščali o varni uporabi spletnih tehnologij.

Žal se še vedno premalo zavedamo, da z vsako informacijo, ki jo objavimo na spletu, kjer jo lahko vidijo vsi, izgubimo delček svoje zasebnosti, dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Z deljenjem selfijev in drugih informacij preko spletnih omrežij izgubimo nadzor nad tem, kdo vse bo fotografije videl in jih delil naprej. Take fotografije je z interneta skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave pa imajo lahko hude posledice.

Samo zdi se, da mlajše generacije obvladajo svet tehnologij. Dejstvo je, da potrebujejo vodstvo in nasvet nekoga z izkušnjami. Mesec februar je še posebej radodaren z nasveti, kako lahko starši in učitelji pomagajo pri tem, da internet postane vir znanja in zabave. Upoštevajte jih! (Saj veste: Bolje preventiva kot kurativa.)

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter