domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema meseca: Ženske v znanosti

30 % raziskovalcev na svetu je žensk. Če  podatke, ki jih zbira UNESCO na interaktivnem portalu Women in Science, pogledamo natančnejše, lahko za vsako državo najdemo podatke o razmerju žensk v znanosti. Ali ste vedeli, da ima Bolivija 63 % , Hrvaška 47 %, Slovenija 36 % in Saudska Arabija 1 % raziskovalk?

Zakaj je tako? En od razlogov, ki ga omenjajo raziskovalke, je, da je to področje še vedno izrazito »moško« in da so ženske v znanosti  po statusu in plačilu za svoje delo v neenakovrednem položaju v primerjavi z “močnejšim spolom”. Verjetno jih zato večina raje dela na akademskem področju ali v državni upravi, čeprav je njihov delež v državi dokaj visok. Tak primer je Argentina, ki ima 52 % raziskovalk, a le 29 % jih dela v zasebnih podjetjih, kar ugotavlja raziskava UNESCA.

V zadnjih letih je v mednarodnem prostoru in pri nas veliko pobud in akcij, da bi se obstoječe stanje spremenilo. V Sloveniji sta na primer L’OREAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO ponovno razpisala štipendije nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« 2017.

Mesec marec je zaznamovan s pozornostjo do žensk, saj 8. marca praznujemo mednarodni dan žensk. Naj bo to priložnost, da se spomnimo dosežkov žensk tudi na raziskovalnem in znanstvenem področju.

Clara Zetkin (1857-1933)

Političarka, mirovna aktivistka in borka za pravice žensk

Ada Lovelace (1815-1852)

Matematičarka, pisateljica in programerka

Borka Jerman Blažič

Znanstvenica in slovenska internetna pionirka

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter