domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema meseca: Otroci rastejo s knjigo

Ali ste vedeli, da so se dosežki slovenskih učencev in učenk pri bralni pismenosti po podatkih  PISA 2015 zvišali na vseh ravneh mednarodne lestvice bralne pismenosti? Leta 2015 je bil povprečni dosežek slovenskih učenk in učencev pri bralni pismenosti 505 točk, kar je za 24 točk višji dosežek kot leta 2012 (ko je bil 481 točk) in nad povprečjem OECD (493 točk).

Vzrokov, ki so botrovali temu uspehu, je veliko. Pravzaprav sploh ni pomembno, kateri so. Pomembno je, da smo kot družba pravočasno prepoznali sporočilo, ki smo ga dobili iz rezultatov raziskav PISA 2009 in 2012, stopili skupaj in pripravili strategijo za izboljšanje bralne pismenosti naših otrok. Bolj kot strategija uspehe prinašajo majhna dejanja, ki prispevajo k popularizaciji branja pri otrocih.

K tem majhnim dejanjem lahko pripišemo tudi izbor aprilske teme meseca eNovičnika. Spodbudil nas je mednarodni dan knjig za otroke, ki ga praznujemo že pol stoletja 2. aprila, na rojstni dan Hansa Chistiana Andersena, danskega pisatelja in pesnika. Letošnja poslanica ob mednarodnem dnevu otroka novi naslov Rastimo s knjigo!. Pripravila jo je Ruska sekcija IBBY (International Board on Books for Young People), poslanico pa je napisal Sergej Mahotin.

Ti odraščaš,
svet okoli tebe pa postaja bolj zapleten.

Porajajo se vprašanja,
na katera še vsak odrasli ni sposoben odgovoriti.

(Rastimo s knjigo, poslanica ob 2. aprilu 2017)

Aprilska tema meseca eNovičnika je skromen prispevek k ozaveščanju pomena in vloge knjige (branja knjig) v otrokovem odraščanju. Vabimo vas, da se aktivno vključite v bralno-spodbujevalno akcijo – ne samo otrok temveč tudi odraslih in delite naprej!

 

 

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter