domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Tema meseca: digitalna identiteta

V preteklem mesecu smo verjetno vsi dobili kar nekaj sporočil, kjer so od nas ponovno zahtevali soglasje za uporabo osebnih podatkov, saj je konec maja začela veljati Splošna uredba o varstvu podatkov GDPR, s katero želi Evropska komisija naše podatke čim bolj zaščititi.

Dandanes si življenja brez vključenosti na svetovni splet ne predstavljamo več, z uporabo pa tam puščamo veliko osebnih podatkov in s tem svojo digitalno sled.

Digitalna identiteta niso samo osebni podatki, tj. ime, naslov, rojstni datum ipd., ampak tudi IP naslov, ID piškotka, RFID-oznake in drugi identifikatorji. Z uporabo družabnih omrežij in drugih storitev na spletu so ljudje bolj svobodni, da opredelijo sami sebe tako, kot si to sami želijo, zato so se pojavili izrazi, kot so »prinesi svojo identiteto s seboj« (ang. »bring your own identity – BYOI) in »digitalna utrujenost«. Oblikovana pa je tudi iz vseh življenjskih trenutkov, ko uporabljamo socialna omrežja, zato je pri vsaki objavi potreben razmislek.

Hiter tehnološki razvoj in globalizacija omogočata zbiranje podatkov in njihovo analiziranje na višji ravni. Poleg tega, da pri brskanju po spletu puščamo digitalne sledi, je mnogo spletnih storitev in aktivnosti zasnovanih tako, da nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več o sebi, zato zloraba podatkov ni nič nenavadnega. Varstvo osebnih podatkov postaja vse bolj pomembno zavedanje vsakega posameznika.

Digitalna identiteta podjetij oz. ustanov je morda manj poudarjena, kot posameznikova, kljub temu pa se tudi podjetja čedalje več predstavljajo na spletu.  Od podjetji z vsaj 10 zaposlenimi jih ima 45 % profil na družabnih omrežjih, 20 % pa jih plačuje za spletno oglaševanje.

Tudi na Zavodu RS za šolstvo skrbimo za svojo digitalno identiteto, ki se kaže skozi naše spletne strani. Da bi razumeli, kako nas drugi vidite, vas vabimo, da si vzamete par minutk in izpolnite vprašalnik o uporabi spletnih strani.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter