domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Praznovanje dneva učiteljev po svetu

Nekatere države so, ob svetovnem, ohranile tudi še svoje učiteljske dneve.

V Afganistanu se učitelji in učenci praznično zberejo ob narodnih jedeh in pijači. Na Kitajskem pripravijo nastope učencev, ki po nastopu učiteljem podarijo voščilnice, risbe in rože; v preteklosti so ga vezali na praznik “modrostne dlake” – ko so darovali koze, krave in prašiča in jim vraževerno pulili dlake (modrosti). Indijci počastijo najbolj duhovne in strokovne učitelje – guruje; guru je v sanskrtu sestavljenka dveh besed: gu pomeni temo, nevednost in brezbrižnost, ru pomeni premik (iz obeh nečednosti). Na Maldivih otroci obdarujejo vzgojitelje, učenci in dijaki pa učitelje. V Singapurju učence nagradijo tako, da imajo samo polovico dneva pouk. V Južni Koreji obiščejo starejše ali bolne učitelje na domu, v bolnišnicah ali domovih za starejše občane. Na Filipinih učenci pripravijo javne predstavitve svojih učnih kulturnih, športnih in znanstvenih dosežkov. V Vietnamu se učenci že teden pred praznikom pripravljajo, da na šoli ob kulturnih nastopih in hrani pripravijo srečanje z učitelji; nekatere učitelje obiščejo tudi na domu. Z voščili se svojih nekdanjih učiteljev spomnijo tudi odrasli.

V Kamerunu imajo teden odprtih pogovorov in javnih učnih ur.

V Mehiki pripravijo kulturne prireditve, na katerih počastijo učitelje. V ZDA imajo teden hvaležnosti do učiteljev, ki za vse življenje zaznamujejo otrokov značaj. V Venezueli se kulturno in delovno praznuje ves teden, na dan učiteljev pa ni pouka.

Na Poljskem učenci počastijo učitelje s slaščicami in rožami. Čehi imajo natečaj za Zlatega Amosa (po Janu Amosu Komenskem), v katerem z anketami med učenci izbirajo učitelja, ki jih najbolj spodbuja in navdihuje. V Ukrajini učitelje počastijo s koncerti, starejši učenci pa v razredih poučujejo mlajše. Pri nas bodo najuspešnejšim učiteljem podelili državne nagrade.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter