domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Kulturno leto

Letošnje leto je še posebej kulturno obarvano. Praznujemo namreč Cankarjevo leto in hkrati tudi Evropsko leto kulturne dediščine. Kulturni bazar, ki bo potekal 5. aprila 2018 v Cankarjevem domu v Ljubljani, pa tudi praznuje – svojo 10. obletnico.

In zdaj še vprašanje – kaj je kulturna dediščina? To je vse, kar nas obdaja in je zato tudi del nas: predmeti, kraji, znanja, veščine, umetnost, običaji, narava in viri – tudi v digitalni obliki (npr. digitalna umetnost) ali digitalizirani. V programu letošnjega Kulturnega bazarja je veliko vsebin, ki nagovarjajo odrasle in otroke.

 

Stelarc, Split Body: Voltage-in / Voltage-out, Galerija Kapelica (foto: Jurij Krpan), 1996

 

Posebej je treba izpostaviti predavanje Gerfrieda Stockerja, umetniškega direktorja festivala Ars Electronica, iz avstrijskega Linza, saj se dotika intermedijske in digitalne umetnosti, na kar ob besedni zvezi kulturna dediščina ne pomislimo pogosto, čeprav tovrstna umetnost ni tako nova. Priznani avstralski umetnik Stelarc je svojo kreativnost predstavil v Sloveniji v Galeriji Kapelica že leta 1996.

Zakaj?

 

 

 

»Kulturna dediščina 21. stoletja bo povsem digitalna – bodisi izhajajoča iz digitalnega okolja bodisi zapisana in upodobljena z digitalnimi sredstvi. Naš izziv je, kako se s tem spoprijeti. Kako shraniti in predstaviti zgodnja dela digitalne in medijske umetnosti v naših arhivih, muzejih? Morda je še pomembnejše vprašanje, kako razviti ustrezno kulturo hkratnega digitalnega in fizičnega bivanja, obenem pa ohraniti svojo individualnost in biti v stalni povezanosti s svetom.« (s predavanja Gerfrieda Stockerja)

Da bi pomen kulturne dediščine uzavestili vsi oz. še posebej generacija otrok in mladih tudi po letu 2018, je Evropska komisija skupaj s Svetom Evrope, Unescom in drugimi partnerji pripravila deset pobud s štirimi dolgoročnimi cilji za projekte na tem področju.

Duh kulturne dediščine širita kulturna ambasadorja, Rok Terkaj in Igor Saksida.

(Vir: http://www.zvkds.si/sl/elkd)

 

Širimo ga še mi!

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter