domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Digitalno državljanstvo

Živimo v presečišču dveh svetov – nedigitalnega in digitalnega. A svet, v katerem bomo živeli v prihodnosti, se neizogibno spreminja v digitalnega.

 

vir slike

Navedimo nekaj primerov, ki potrjujejo, da to drži.

  • Portal zVem (zdravjeVsenaEnemMestu) nam omogoča varen dostop do storitev eZdravja z možnostjo eNaročanja in dostopa do eReceptov ter naših zdravstvenih podatkov. Za prijavo je potrebno digitalno kvalificirano potrdilo.
  • 10. novembra se bo v Državnem svetu  RS zgodil posvet E-sodelovanje prebivalcev pri odločanju v slovenskih občinah priložnosti in izzivi lokalne digitalne demokracije. Namen posveta je nasloviti aktualne izzive sodelovanja občanov pri odločanju z uporabo digitalnih tehnologij.

 

Kaj se bo zgodilo z nami? Smo že ali bomo šele postali digitalni državljani?  In kaj naj bi znal in zmogel digitalni državljan?

Morda odgovor na zastavljeno vprašanje lahko ponudi Okvir digitalnih kompetenc za državljane, ki je v slovenskem prevodu minuli mesec izšel na Zavodu RS za šolstvo.  Dokument  nudi priložnost za razmislek in izboljšanje digitalnih kompetenc državljanov na petih področjih. Ta so: informacijska pismenost, komuniciranje in sodelovanje, izdelovanje digitalnih vsebin, varnost in reševanje problemov.  Za vsako izmed navedenih področij digitalne kompetence je opredeljenih osem ravni doseganja kompetence.

In kje začeti z učenjem plavanja v digitalnem oceanu?

Ena od možnosti je – v šoli! Z učitelji, ki bodo pri pouku znali in zmogli ustvarjali učne priložnosti, s  pomočjo katerih se bodo z učenci podali na pot od nebogljenosti do mojstra plavanja v digitalnem oceanu.

 

  

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter