domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

#DigitalnaIdentiteta – povzetek

V vsem juniju je bilo s ključnikom #DigitalnaIdentiteta opremljenih samo 10 tvitov. Skromna bera nakazuje na več možnih odgovorov:

  • šole so bile, čeprav smo jih neposredno izzvali, preveč zaposlene z zaključevanjem pouka;
  • tema in razmislek o njej nista zanimiva;
  • pravkar sprejeta uredba o varovanju osebnih podatkov se na Slovenskem ne zdi vezana na digitalno identiteto;
  • ne zavedamo se, da digitalna identiteta vse bolj postaja večji del našega bistva – večji del prezence in sledi, ki jo puščamo v svetu. Večji od hiš, ki smo jih postavili, večji od knjig, ki smo jih napisali, večji od dreves, ki smo jih posadili, večji od otrok, ki smo jih zaplodili in so nam zrasli preko glave.

Neodogovorjeno je bilo vprašanje, kako vidite digitalno identiteto oziroma osebnost Zavoda RS za šolstvo. Če bi sklepali po tvitih in FB-objavah naših partnerjev, lesku tega vidika naše osebnosti vsi skupaj posvečamo premalo skrbi in se ga lotevamo nesistematično. Prvi korak loščenja naše spletne identitete je, da objavljamo tisto, kar je svetu najbolj všečno – pri tem nam je pomagal tvitni brat, ki je preštel oglede in na prvo mesto oz. “vrh topa” postavil tvit, ki sporoča o potrebi po identitetni dvojnosti.

Torej: postati je treba planetarna dvoživka ali pa digtalna krpanka v slogu Frankensteina ali vsaj  dvojna osebnost Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Mogoče je svetovni splet idealno zatočišče, kjer se pokaže naš drugi jaz?!? Najsi bo zapisan s pravim imenom ali pa z izmišljenim – pred računalnikom lahko neovirano postaneš beštija v množici, ki si ponoči vse upa in ji je vse dovoljeno.

Je digitalna identiteta mogoče Potemkinova vas, podoba, ki jo o nas želijo videti drugi? Ali je digitalna identiteta naš načrt, program, h kateremu v dejanskem življenju težimo? Je digitalna identiteta zgolj zrcalo, ki zoži, ker v resničnem življenju ne moremo shujšati?

Pričakovanih odgovorov se nismo nasitili. Nas pa veseli, da se je s tviti nanizala množica novih vprašanj. V oblikovanju lastne digitalne identitete ter prepoznavanju identitete drugih smo vendarle še negotovi in naivni. Naivnost pa se drago plača in izjemno ranljiva je, kar je opozarjala že napoved oz. uvod v raziskovalnico. Žal se noben tvit ni dotaknil identitetne varnosti.

Ujeli pa smo tudi tvit, ki se sklicuje na razpravo. Ni opremljen s ključnikom. A naj mu bo. Ker nas je pohvalil in potrdil naš razmislek. Postavljamo ga v izložbo spletne zgodovine in si ga nalepljamo kot obliž na ranjeno samozavest, ker je bilo junija tvitov malo. Žal niti v virtualnem svetu ne gre vedno po naših željah in pričakovanjih.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter