domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek
POZOR! Ste na arhivski strani ZRSŠ! Nova stran je dostopna na naslovu www.zrss.si!

Poletno branje

Dopust, pravijo, je najlepši čas leta, ki ga lahko namenimo sebi ali svojim dragim. Je čas, ko se, preprosto rečeno, lahko odklopimo in počnemo reči, ki so nam ljube. Lahko brez slabe vesti ne delamo nič in le počivamo, kar ima, dokazano, pozitivne učinke na naše psihološko in fizično stanje.  Lahko pa pobrskamo po literaturi …

… in si privoščimo branje Kronosove žetve romana Mojce Kumerdej, letošnje nagrajenke Prešernovega sklada, ki nas popelje v duhovno pokrajino konec 16. stoletja. Ali pa pobrskamo med dobrimi knjigami različnih žanrov, ki jih priporočajo Slovenske splošne knjižnice. Morda pa preprosto odidemo v Knjižnico pod krošnjami in se prepustimo, da nas poišče tista »ta prava« knjiga.

Kakšno literaturo brati na dopustu je osebna izbira. Pomembno je, da beremo, ob tem uživamo, razmišljamo in se učimo. O sebi, o svetu okrog nas:

Morda še zanimivost, da je v letu 2015 v Sloveniji izšlo 4.941 naslovov knjig in brošur, od tega kar 1.542 z leposlovno vsebino.

»Kot mit nas tudi roman uči videti svet drugače; kaže nam, kako naj prisluhnemo glasu svojega srca in uzremo svet v luči, ki presega naše sebične interese. Če nas poklicni verski voditelji ne morejo poučiti o mitološkem izročilu, bodo vloge svečenikov morda prevzeli umetniki in pisatelji, ki prinašajo sveža spoznanja v naš izgubljeni in ranjeni svet.« (Karen ArmstrongKratka zgodovina mita, I. knjiga)

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter